A(z) "nemzeti érdek" címkével jelölt bejegyzések:

Rezsicsökkentés EU-módra – az energiahatékonysági irányelv átültetési problémái

2015. június 05. 12:12

Nyircsák Adrienn

Az Európai Bizottság 27 tagállammal szemben folytat kötelezettségszegési eljárást az ún. energiahatékonysági irányelv (Energy Efficiency Directive, EED) nem megfelelő átültetése és alkalmazása miatt. Magyarország vonatkozásában az irányelv nemzeti jogba történő átültetésének elmulasztása miatt az eljárás 2015 márciusában a bírósági szakaszba lépett. A Bizottság ezzel a lépéssel kívánja jelezni az energiafogyasztási szokások megváltoztatásához való tagállami hozzáállás összeegyeztethetetlenségét az EU energiahatékonysági programjával. Kérdéses, hogy a májusban elfogadott energiahatékonysági törvény megfelel-e a szakma várakozásainak.

A cikk folytatódik...

Szankciópárbaj az Európai Unió és Oroszország között II.: A korlátozó intézkedések magyarországi következményei, nemzeti érdekek és a közösségi hűség elve

2014. október 28. 13:38

Horváthy Balázs - Nyircsák Adrienn

2014 márciusában az ukrán válság fordulóponthoz érkezett, miután egy széleskörűen illegitimnek tekintett népszavazást követően az Orosz Föderáció annektálta a Krím-félszigetet, az Európai Unió pedig az esemény hatására összehangolt válaszlépésként „gazdasági szankciók” néven ismert korlátozó intézkedések sorát vezette be Oroszországgal szemben. Kétrészes elemzésünk első felében az uniós korlátozó eszközök és az orosz ellenintézkedések jogi hátterét tekintettük át, ebben a bejegyzésben pedig a szankciók nemzeti szinten jelentkező hatásait, valamint az uniós és a nemzeti érdek között meghúzódó konfliktus politikai összefüggéseit vizsgáljuk.

A cikk folytatódik...

Szankciópárbaj az Európai Unió és Oroszország között I.: A jogi keretek

2014. október 28. 13:27

Horváthy Balázs - Nyircsák Adrienn

Az ukrán válság 2014 márciusában fordulóponthoz érkezett, amikor egy illegitimnek tartott népszavazást követően az Orosz Föderáció annektálta a Krím-félszigetet, az Európai Unió pedig ennek hatására „gazdasági szankcióként” aposztrofált intézkedések sorát vezette be. Kétrészes elemzésünk első felében az uniós korlátozó eszközök és az orosz ellenintézkedések jogi hátterét elemezzük, majd a következő bejegyzésben a szankciók nemzeti szinten jelentkező hatásait, valamint az uniós és a nemzeti érdek között meghúzódó konfliktus politikai összefüggéseit vizsgáljuk.

A cikk folytatódik...

A tagállamok mérlegelési mozgástere a köztisztviselői bérrendezés terén, az Unió a megkülönböztetés tilalmára vonatkozó jogának tükrében: a Bíróság ítélete a Specht és mások ügyben

2014. július 28. 15:32

Varju MártonNyircsák Adrienn (fordítás)

Az Európai Unió Bíróságának ítélete (a C-501/12 – C-506/12, C-540/12 és C-541/12 sz. ügyekben) a német szövetségi köztisztviselők illetményrendszerét érintő 2009. évi reform, illetve a Berlin tartomány köztisztviselőinek illetményrendszerét érintő 2011. évi reform ügyében született. 

A cikk folytatódik...

A brit és az uniós kompetenciák megosztásának felülvizsgálata: az egységes piac vizsgálata (második rész)

2014. április 16. 20:25

Czina VeronikaPapp Mónika

Egy korábbi blogbejegyzésünkben már bemutattuk az uniós hatáskörök brit felülvizsgálatát egy összefoglalás erejéig. Most az elkészült jelentések közül az egyik első jelentést vesszük - terjedelme és jelentősége miatt két részben- szemügyre, amely az uniós gazdasági jog szívét jelentő egységes piaci kompetenciák megoszlásának hatását tárgyalja a brit nemzeti érdek szempontjából. A sajátos, liberális brit nézőpont érdekesen körvonalazódik a jelentésből. A következőkben a dokumentum hivatalos összefoglalójának fordítása olvasható, amelyet néhány érdekesebb megállapítással egészítettünk ki a jelentésből.

A cikk folytatódik...

A brit és az uniós kompetenciák megosztásának felülvizsgálata: az egységes piac vizsgálata (első rész)

2014. április 16. 20:21

Czina VeronikaPapp Mónika

Korábbi blogbejegyzésünkben már bemutattuk az uniós hatáskörök brit felülvizsgálatát egy összefoglalás erejéig. Most az elkészült jelentések közül az egyik első jelentést vesszük - terjedelme és jelentősége miatt két részben- szemügyre, amely az uniós gazdasági jog szívét jelentő egységes piaci kompetenciák megoszlásának hatását tárgyalja a brit nemzeti érdek szempontjából. A sajátos, liberális brit nézőpont érdekesen körvonalazódik a jelentésből. Az alábbiakban a dokumentum hivatalos összefoglalóját néhány érdekesebb megállapítással egészítettünk ki a jelentésből.

A cikk folytatódik...